Seitan jest produktem wywodzącym się z kuchni chińskiej. Wyróżnia się wysoką zawartością białka. Właśnie z tego powodu uznawany jest za idealny zamiennik mięsa na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jest to gluten pszenicy, który pozyskiwany jest na drodze wypłukania skrobi. Można przyrządzić go samodzielnie lub kupić jako gotowy produkt. Czym dokładnie jest seitan? Jakie właściwości posiada? Odpowiadamy!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/seitan-jak-przyrzadzic-ten-zamiennik-miesa/
Czym jest seitan?
Seitan, zwany również chińskim mięsem, Jest to produkt z roku na rok zyskujący na popularności. Produkowany jest przez ugniatanie mąki pszennej wodą, w celu opracowania lekkich pasm białka glutenu. Ciasto Następnie jest płukane przystanek żeby zmyć z niego całą skrobie. Powstająca lekka masa czystego białka glutenu, która w dalszym ciągu jest doprawiana, gotowana i wykorzystywana w zdaniach wegańskich lub wegetariańskich jako zamiennik mięsa.
Seitan składa się praktycznie w całości z glutenu pszennego, jednak nadal jest pożywny produktem, w których cechuje się wysoką zawartością minerałów, a także białka przy jednocześnie niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczu.
Seitan – właściwości odżywcze
Seitan to dobre źródło białka, a także szybki i wygodny sposób, aby pomóc osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej zaspokoić potrzeby związane z białkiem. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu od budowy mięśni, do naprawy tkanek i produkcji hormonów. Jego odpowiednia ilość w diecie jest absolutnie niezbędna.
Z racji tego, że seitan i jest bogaty w białko, a jednocześnie niskokaloryczny, może pomóc w zapewnieniu sytości, a także promować utratę wagi. Co więcej dieta wysokobiałkowa może zmniejszyć poziom greliny, czyli hormonu, który odpowiedzialny jest za symulowanie głodu.
Seitan – jak smakuje?
Smak seitanu zależy od wywaru, w którym go gotujemy. Do jego przyrządzania bardzo często używa się bulionu z dodatkiem sosu sojowego, imbiru oraz alg. Azjatycki bulion do seitanu składa się z dwóch i pół litra wody, kawałka algi, marchewki, cebuli, ząbku czosnku, łodygi selera naciowego, natki pietruszki, kawałku świeżego imbiru, 125 ml sosu sojowego i łyżki soli. Świeżo wypłukany ze skrobi seitan, należy gotować w przygotowano wywarze przez około 60 minut.
Zobacz też: http://samznatury.pl/kombucha-czym-jest-i-jakie-wlasciwosci-zdrowotne-posiada/