Dieta dziecka powinna być precyzyjnie dopasowywana do jego wieku. Szczególnie na samym początku. Z uwagi na to warto zgłębić się w temat żywienia człowieka. Może on znacznie ułatwić planowanie poszczególnych posiłków. Należy wiedzieć na co zwracać uwagę, aby pokarm był pełnowartościowy. Znaczenie mają oczywiście produkty, jakie wybieramy. Powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Ekologiczne rzeczy mogą być znacznie bardziej wartościowe. Jednak nie musimy się ograniczać jedynie do nich. O wiele większe znaczenie mają poszczególne połączenia, na jakie się zdecydujemy. W każdej potrawie powinny znajdować się trzy główne grupy makroskładników. Białka, węglowodany i tłuszcze są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Z tego powodu musimy je dostarczać wraz z żywnością. Mniej znaczące są konkretne proporcje. Istnieje wiele modeli diet, które różnią się pod tym względem. Jednak początkowo warto stosować się do najbardziej typowego zalecanego dla każdego człowieka. Większość naszej energii ma pochodzić z węglowodanów. Przez pierwsze miesiące życia niemowlaki odżywiają się jedynie mlekiem. Jest to z pewnością bardzo wygodne rozwiązanie. Zwłaszcza jeśli decydujemy się na karmienie piersią. Unikamy w ten sposób całego zamieszania związanego z przygotowywaniem posiłków. Nie musimy właściwie o nic się martwić. Kluczowe jest jedynie, aby matka miała zbilansowany jadłospis. Istotne jest, aby dostarczać wszystkie witaminy i minerały. Może mieć to ogromny wpływ na skład pokarmu. Dopiero mniej więcej roczne dziecko będzie mogło spożywać wszystkie produkty i samodzielnie uzupełniać ewentualne braki. Do tego czasu warto dbać, aby mleko zapewniało niezbędne substancje. Da nam to gwarancję, że utrzymujemy organizm w idealnym stanie. Ogromne znaczenie ma również przybieranie na wadze. Może być dla nas wyznacznikiem stopnia odżywienia dziecka. Należy reagować na wszelkie odchylenia od normy. Niebezpieczne może być niedożywienie. Warto wtedy zadbać o podwyższenie kaloryki posiłków. Możemy to osiągnąć przy pomocy zagęszczania mleka kaszkami. Dopiero w okolicy szóstego miesiąca możemy podjąć pierwsze próby rozszerzania diety. Przyjmuje się, że w tym czasie układ pokarmowy i jelita są odpowiednio dojrzałe, aby zacząć trawić nowe produkty. Należy jednak robić to stopniowo i bardzo powoli. Umożliwi nam to również obserwowanie reakcji i dostrzeganie ewentualnych alergii jakie mogą się pojawić. Poszczególne produkty muszą być wprowadzane pojedynczo. Da nam to pełną kontrolę nad dietą dziecka. Na samym początku najbezpieczniejszym wyjściem są warzywa. Jednak muszą być one gotowane. Owoce również warto poddać obróbce termicznej. Wszystko powinno zostać dokładnie rozdrobnione. Większe kawałki mogą pojawiać się dopiero, kiedy dziecko będzie miało pierwsze zęby. W okolicy szóstego miesiąca możemy zdecydować się na podawanie mięsa. Jednak ma być ono jedynie dodatkiem do potraw i jego ilość powinna być ograniczona. Niewielkie dawki nabiału również będą korzystne. Szczególnie jeśli sięgniemy po jajka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here