W polskiej tradycji kuchnia to przestrzeń szczególna. To nie tylko miejsce przyrządzania posiłków, ale też pomieszczenie, w którym spędza się sporo czasu z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi. I nawet jeżeli na popularności zyskuje zamawianie gotowych posiłków, to nadal aranżacja kuchni wydaje się być podstawą w nowym domu czy mieszkaniu. O komforcie podczas przyrządzania obiadów, kolacji, śniadań czy deserów mają wpływ detale, czyli akcesoria kuchenne. Stąd warto zastanowić się, które są niezbędne, aby móc gotować pyszne i zdrowe dania. By czas spędzony w kuchni kojarzył się z przyjemnością, z kreacją a nie z przykrym obowiązkiem.

Podstawowe akcesoria kuchenne

Urządzając kuchnię, na początku warto zadbać o sztućce – nie tylko tradycyjne noże, widelce czy łyżki, ale też osobne do deserów bądź ryb. Równie ważna jest zastawa stołowa – obecnie coraz więcej osób stawia na minimalizm form i kolorów, co ma spory atut zważywszy na to, że talerze czy miseczki łatwo się tłuką. Na więcej indywidualizmu czy szaleństwa warto sobie pozwolić, dobierając kubki do kawy czy herbaty.

Wygoda podczas gotowania

Gotowanie nawet najprostszych potraw wymaga nie tyle chęci czy wprawy, ale stosownych przyborów. Stolnica i ergonomiczny wałek do ciasta będą niezbędne, aby przyrządzić pierogi lub upiec wyborną pizzę. Do smażenia mięs, warzyw czy potraw mlecznych przydadzą się łopatki – wybór jest szczególnie ważny przy patelniach z powłoką teflonową. Zupa to dla wielu podstawa obiadu – do aromatycznego rosołu drobiowego, wybornego gulaszu czy warzywnego kremu niezbędna będzie zupa wazowa – niby oczywiste, ale wiele osób zapomina o niej, kompletując wyposażenie kuchni. Tarka do warzyw to następna rzecz, bez której trudno wyobrazić sobie przyrządzanie surówek, sałatek i wielu zup.

Formy i foremki

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie domowymi wypiekami. Popularnością cieszą się nie tylko ciasta czy muffinki, ale też domowe pieczywo na naturalnym zakwasie. Najłatwiej je piec w formie. Poza chlebem z czasem wielu domowych piekarzy rozszerza swą działalność o kolejne rodzaje pieczywa. Dla nich polecane są choćby silikonowe formy do bagietek, formy do kajzerek, formy do chałek czy formy do bułek do hot-dogów.

Krojenie i ekspozycja

Trudno wyobrazić sobie kucharza, także amatora, posługującego się jednym rodzajem noża. Stąd w kuchni nie może zabraknąć między innymi noży do filetowania ryb, noży do sera czy noży szefów kuchni (w tym tasaków). Uzupełnieniem są deski do krojenia oraz deski do serwowania potraw. Niektóre dania lepiej prezentują się na desce niż na talerzu.

Pozostałe akcesoria

Dobór konkretnych przyborów kuchennych zależy od wielu czynników. Co ważne, nie wszystkie trzeba kupować od razu. Oczywiście niektórzy nie wyobrażają sobie kuchni bez moździerza, młynka do pieprzu czy sitka. Inni zaś na początku wybierają pędzel do smarowania, trzepaczki i tłuczki. Istotne, aby być otwartym na nowe smaki i kuchenne wyzwania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here